Spomin na žrtve vojne za Slovenijo, Cesarski Vrh 15. Julij 2017

Maša za Miroslav Moljk in Anton Žakelj umrla v vojni za Slovenijo


Maša, Pridiga gospod Janez Kompare, in prošnje


Maša, OčeNaš in nagovor podelitev miru


Maša, zaključek


Spominska slovesnost, Slovenska himna in nagovor Jože Leskovec


Nagovor Jože Leskovec, predsednik občinskega odbora VSO Logatec
Komu najpred veselo zdravljico, bratje! čmo zapet! Bog našo nam deželo, Bog živi ves slovenski svet, brate vse, kar nas je sinov sloveče matere!
Čigav interes je bil, da so ti verzi izpuščeni iz naše himne? Kaj si bi danes o tem mislil Prešeren? Pregovor pravi ; Pomagaj si sam in Bog ti bo pomagal. In tudi leta 91 je bilo tako. Če se Slovenci sami nebi uprli Jugoslovanski vojski nam tudi Bog ne bi pomagal.
Danes se žal pozablja, da v vojni leta 1991 ni šlo zgolj za uresničitev plebiscitarne odločitve o samostojni državi. Seveda je bilo to vodilo našega delovanja. Vendar je bil v prvi vrsti vprašanje zaščite demokratično izvoljene oblasti. Če bi se vojaška sreča obrnila proti nam, bi posledično padla tudi demokratično izvoljena oblast. To pa bi pomenilo konec upanja mnogih rodov Slovencev o samostojni državi.
Zaradi teh dejstev ne morem razumeti ljudi, ki prav zaradi naše odločnosti v danem trenutku, zasedajo vodilna mesta naše prelepe dežele. Ne morem razumeti njihovega molka ob nenehnem poveličevanju totalitarnih simbolov bivšega režima.
Pred leti in nedavno tega sem pisal in znova ponavljam. Leta 1991 smo imeli vsi vpleteni v vojaški spopad iste uniforme ločili smo se le v tem, da mi nismo nosili krvavega simbola revolucije.
Moje razmišljanje v tej smeri in v to sem trdno prepričan je , da se moramo kot narod soočiti z svojo zgodovino. Ne zgolj, kod radi rečemo polpreteklo ampak z tudi z predpreteklo. Jo objektivno raziskati in iz nje izluščiti tiste svetle trenutke, ki so nas kot narod oblikovali, utrjevali in obdržali. Te besede po Trubarju pomenijo; STATI INU OBSTATI.
V lanskem letu sem pri raziskovanju Hladnikovega dela zasledil naslednje besede; V politiki nasprotnik, osebno pa moj dober prijatelj. Ta preprost in jasen stavek se zdi v današnjem času skoraj neverjeten. Žal je rez nedoumljiv. Tako daleč od pomena teh besed nas je pripeljala laž na laž, ki se še vedno jemlje kot resnica. Morda sem utopist, a še vedno verjamem, da so za našo prihodnost ključne te besede. Politiki na vseh ravneh bi svoja stališča morali predstavljati zgolj in samo z argumenti, podprtimi z jasnimi analizami in izračuni. Vse ostalo je kot radi rečem ; demagogija. V upanju, da narod na naslednjih volitvah izbere ljudi, ki so tega sposobni vas povabim, da se našega srečanja v prihodnjem letu zopet udeležite.

preberi nagovor

Poklon praporščakov pred spomenikom umrlim v vojni za Slovenijo

Galerija slik

Arhiv slik in posnetkov