Spomin na žrtve vojne za Slovenijo, Cesarski Vrh 13. Julij 2019

Maša za vse umrle v vojni za Slovenijo, posebej še za naša rojaka Miroslav Moljk in Anton Žakelj.

Mašo daroval gospod Jaka Trček bratranec Miroslav Molke v somaševanju z Janez Kompare in Vojaški Kurat

Homilija gospod Jaka Trček župnik v Šentrupertu

Mapa, Prošnje prebral Martina Albreht

Maša Povzdigovanje z spremljavo Trobilnega kvinteta orkestra slovenske policije

Maša Namen maševanje, Očenaš in nagovor podelitev miru, gospod Janez Kompare

Maša, končni blagoslov in zaključna pesem OMPZ Notranjska

 


Nagovora predsednika območnega odbora Združenja za vrednote Slovenske osamosvojitve Logatec Jožeta Leskovca in predsednika Državnega sveta Alojza Kovšce na Cesarskem vrhu nad Logatcem ob 6. tradicionalnem pohodu na Cesarski vrh nad Logatcem, v soboto, 13. julija 2019.
(Milan Skledar S-TV Sledar)


Spominska slovesnost, Slovenska presednik občinskega odboraVSO Logate Jože Leskovec

Uvodni pozdrav in nagovor Jože Leskovec Predsednik občinskega odbora VSO Logatec

Spoštovani svojci umrlih v vojni za Slovenijo, dame in gospodje, ki ste se danes zbrali na tem kraju spomina, na umrla vojaka TO Antona Žakelj in Miroslava Moljk.

Dovolite mi, da najprej pozdravim današnjega visokega gosta; predsednika Državnega sveta g. Alojza Kovšca. Veseli smo, da ste se odzvali našemu povabilu. Vaša prisotnost nam veliko pomeni.

Med nami pozdravljam župana občine Logatec g. Beta Menard.

Župana občine Vrhnike g. Danijela Cukjatija

Predsednika Združenja vojnih invalidov in svojcev umrlih g. Drago Koprčina

Predstavnike združenja VSO Slovenije

Predstavnike političnih strank.

Praporščake veteranskih organizacij, združenja VSO, Združenja vojnih veteranov Slovenija in Združenja svojcev padlih in invalidov vojne 91.

Gospoda župnika župnije Šentrupert Jaka Trček . Župnika Dolenjega Logatca gospoda Janeza Kompare

Lepo pozdravljeni.

Osemindvajset let je minilo od tragičnega dogodka, kateremu sem bil priča. Vem kako je bilo! Ker vem, lahko govorim. Govorim pa, da bi drugi spoznali. Govorim, da spomin ne zbledi. Govorim, da resnica ne podleže lažem iz ust tistih, ki niso bili priče. Ali tistih, ki so upali, da zima premaga pomlad. Vem, da v tistih dneh Slovenske pomladi ni šlo zgolj za samostojno Slovenijo. Pomlad se je prebudila po dolgih letih zime.

Berlinski zid ni padel, da bi se Nemški narod združil. Padel je, ker je del države prekrival led in led se je začel topiti, vode iz ledenika pa ni bilo moč ustaviti. Združitev je le posledica pomladnega segrevanja. Kdaj se bosta združili Severna in Južna Koreja? Takrat, ko se bo led na severu stopil.

Ne vem kako bi se končalo, če bi vsi Jugoslovanski narodi hkrati doživeli svojo pomlad. Ali bi v takih razmerah bila samostojnost tako samoumevna? Vojna za Slovenijo ni bila vojna med Slovenijo in Srbijo ali katerokoli drugo danes neodvisno državo.

Vojna je bila med demokrati slovenske pomladi in zaledenelo totalitarno oblastjo, ki jo je zastopala takratna JLA z krvavim simbolom revolucije. Zato vem, da Slovenska TO ni stara 50. let. Zato vem, da častilci krvavega simbola revolucije niso vredni žrtve mladih fantov, ki so vedeli zakaj so se odzvali klicu domovine.

Vem kdo je zmagal v vojni za Slovenijo in vem, da nihče od zajetih pripadnikov JLA ni končal v kraških breznih. Nisem pa prepričan, da bi vam danes govoril, če bi se vojna sreča obrnila drugače. Dogajanje v Srebrenici moje domneve samo potrjuje.

Kristjani se leto za letom spominjamo Kristusovega trpljenja na križu in njegove zmage nad smrtjo. Tudi Slovenci kot narod in vsi državljani Slovenije se moramo nenehno spominjati težkih in lepih dogodkov naše zgodovine. Naj bo to naše vsakoletno srečanje en delček prispevka v skupno prizadevanje za ohranitev spomina, ki so preko trpljenja in smrti dali temelj naši ljubi Sloveniji.

Bog živi Slovenijo

Jože Leskovec

Za ubrano slovensko domoljubno pesem danes na naše veliko veselje že šestič zapovrstjo skrbi Obrtniški mešani pevski zbor Notranjska pod vodstvom zborovodkinje Mihaele Kavčič. Zbor se z veseljem odzove povabilom in zapoje v čast Bogu in slavi naše domovine. V svojem repertoarju imajo mnogo pesmi, ki opevajo lepote slovenske dežele. Od prekmurskih ravnic, prek kraške pustinje do sinjega morja. Od krajine bele, do s snegom pokrite slovenske planine.

Večkrat je zbor zapel na vrhu Triglava. Pri Mariji snežni na Kredarici, v mnogih planinskih kočah in cerkvah po lepi naši domovini. Našo pesem, ki je kot viharnik vrh gora pa ponosno ponesel tudi preko naših meja. Posneli so tri zgoščenke; Meglica, Škrjanček poje in ob svoji 30. letnici Oj Planine.

Torej že od samega začetka z nami in upamo, da tako ostane še dolgo.

Ivan Cankar je zapisal: Jaz, bratje, pa vem za domovino in mi vsi jo slutimo …

Pesem Slovenska dežela OMPZ Notranjska

V izjemno čast mi je sedaj napovedati našega današnjega slavnostnega govornika g. Alojza Kovšco, predsednika Državnega sveta Republike Slovenije. G. Kovšca je bil tudi sam aktivni udeleženec osamosvojitvene vojne. Velja tudi za izjemnega domoljuba, ki zna spoštovati in odločno zagovarjati vrednote slovenske osamosvojitve. Pred kratkim je v Državnem svetu tudi sprejel delegacijo svojcev in invalidov vojne 91 ter jim izkazal veliko pozornosti.
G. Kovšca, beseda je vaša.

Nagovor, predsednik Državnega sveta g. Alojz Kovšca

Trobilni kvintet orkestra slovenske policije. Sestavljajo ga odlični trobilci, solisti orkestra slovenske policije: Tomaž Podlesnik in Robert Albreht na trobenti, Mitja Škorjanc na tenorju, Anton Vrzelak – bariton in Mitja Sotenšek – Tuba.
Priča bomo prav posebnemu trenutku. Posebej za današnji dogodek je skladatelj Aleš Makovac napisal skladbo za trobilni kvintet z naslovom
»IN MEMORIAM«. Skladba je posvečena umrlima fantoma Antonu Žaklju in Miroslavu Moljk in vsem žrtvam, ki so svoja življenja izgubili v vojni za Slovenijo.

Trobilni kvintet orkestra slovenske policije »IN MEMORIAM«.
in za zaključek slovesnosti Triglav Koračnica

Odhod praporščakov k spomeniku umrlih Miroslav Moljk in Anton Žakelj umrla v vojni za Slovenijo

Poklon praporščakov pri spomeniku umrlih Miroslav Moljk in Anton Žakelj umrla v vojni za Slovenijo

Vsi posnetki na YouTube

Galerija slik