Spomin na žrtve vojne za Slovenijo, Cesarski Vrh 8. Julij 2023

Vsi posnetki na YouTube
Galerija slik

Mašo začeli z uvodno pesmijo zbora Notranjska. Na grebenih gora – France Gačnik
Mašo, daroval in uvodni nagovor vojaški vikar Slovenske vojske Matej Jakopič

Homilija vojaški vikar Matej Jakopič in prošnje

Namen maše, Oče naš in podelitev miru

Maša končni blagoslov in zaključna pesem: Na grebenih Gora

 

Končan je prvi del današnje slovesnosti . Hvala g. Vikarju za darovano mašo. Pričenjamo z drugim delom slovesnosti, ki jo bo povezovala ga. Fabijana Štih

S himno republike Slovenije – Logaški trobilci pod vodstvom g. Roberta Albrehtat – pričeli spominsko slovesnost

Spoštovani g. Borut Pahor, spoštovani vojaški vikar g. Matej Jakopič, spoštovani župan g. Berto Menard, spoštovani svojci Miroslava in Antona, spoštovane obiskovalke in obiskovalci. Dobrodošli na današnji spominski slovesnosti.

Občinski odbor združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Logatec je bil ustanovljen spomladi leta 2014 in prvi pomemben cilj njihovega dela je bil , da se ohrani živ spomin na mladi življenji , ki sta ugasnili na tem kraju v času vojne za Slovenijo. Tako je bil 12. julija 2014 organiziran prvi pohod in sveta maša, ki jo je daroval dolenje logaški župnik, za sodelovanje pa so prosili Obrtniški mešani pevski zbor Notranjska.

Tudi danes, tako kot vsa pretekla leta, so z nami Notranjci . S petjem so že obogatili prvi del današnje slovesnosti. Prav tako kot v čast Bogu in vsemu stvarstvu naši pevci iz srca radi zapojejo v čast domovini. Na seznamu njihovih pesmi je tudi Benjamina Ipavca Slovenska dežela, ki pravi, da na svetu ni tako lepe dežele, kot je naša Slovenija in zato vredna najvišjega čaščenja.

Zbor notranjska zapel pesem: Slovenska dežela

Najprej je spomin na v osamosvojitveni vojni tragično preminula vojaka TO Miroslava in Antona obeležila skromna plošča pripeta na skalo neposredno ob cesti.
Že od samega začetka delovanja pa so člani občinskega odbora združenja za vrednote slovenske osamosvojitve vedeli, da to ne more biti dokončna rešitev. Prizadevali so si, da neposrečeno postavljena spominska plošča dobi primernejši prostor.
Sledila so dogovarjanja za lokacijo, pridobivanje soglasij in dovoljen in leto je minilo.
Tako so v naslednjem letu s prostovoljnim delom na zdajšnji lokaciji postavili drog in ob drugem spominskem pohodu slovesno dvignili zastavo.
Ob tretjem pohodu, ob petindvajsetem rojstnem dnevu države pa so že blagoslovili urejeno obeležje, ki ga je oblikoval arhitekt Milan Božič.
Bilo je potrebno veliko prostovoljnega dela in donacij posameznikov, saj jim neurejeno financiranje društva ni bilo ravno v pomoč.
Uspelo jim je, ker je bil projektu naklonjen župan g. Berto Menard in s tem je bila pomoč občine Logatec zagotovljena. G. župan je tudi naslednja leta z veliko moralno, pa tudi s finančno pomočjo podprl organizacijo dogodka.
Danes si g. župan zasluži še posebno zahvalo.
G. župan, vabimo Vas , da nam namenite nekaj spodbudnih besed.

Himna republike Slovenije – Logaški trobilci pod vodstvom g. Roberta Albreht
Zbor notranjska zapel pesem: Slovenska dežela
Nagovor župan občine Logatec g. Berto Menard
Zbor notranjska, solistka Petra Nagode pesem: »Ni znamenje na polju to, to moje je srce gorko in ta obraz prepoln miline, je slika moje domovine.«

Hvala gospod župan.

Slovenska dežela je posejana z nešteto znamenji, ki so jih naši predniki postavili iz različnih vzrokov in v različne namene. Eden takih je tudi ta, ki je povod za današnjo slovesnost.

Solistka Petra Nagode in Notranjci so nam zapeli skladbo, ki govori o drugačnem znamenju. »Ni znamenje na polju to, to moje je srce gorko in ta obraz prepoln miline, je slika moje domovine.« Preprosto bi lahko rekli, da jo tisti, ki jo ima rad, domovino nosi v srcu.

Hvala Simonu Gregorčiču za prečudovito besedilo, hvala Franu Venturiniju za čutečo uglasbitev in seveda hvala pevcem, posebno solistki za vrhunsko izvedbo.

Letos spominski pohod na Cesarski vrh poteka že 10 – tič. Slavnostni govorniki so bili že mnogi pomembni predstavniki države Slovenije; od poslancev, ministrov do predsednika državnega sveta. Letos pa se je na vabilo Občinskega odbora združenja za vrednote slovenske osamosvojitev Logatec odzval gospod, ki je bil član prvo demokratično izvoljene skupščine Slovenije, poslanec državnega zbora, tudi predsednik državnega zbora republike Slovenije, evropski poslanec, predsednik vlade in dvakratni predsednik republike Slovenije. Predvsem v obdobju, ko je bil predsednik države se je iskreno trudil za spravo in sožitje med slovenskim narodom, za kar smo mu lahko še posebej hvaležni. Cenimo njegovo odločno moralno podporo pri iskanju resnice in ohranjanju spomina na dogodke, ki so privedli, da smo pred 32 leti stopili na pot demokratične, samostojne in neodvisne države Slovenije. Gospe in gospodje z nami je gospod Borut Pahor, ki mu predajam besedo. Prosim gospod Borut Pahor.

Nagovor Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije 2012-2022

Hvala za vaše besede in še enkrat hvala za vaš doprinos k bolj strpni družbi. Želimo, da vztrajate na tej poti, mi pa si bomo kot posamezniki prizadevali , da nam skupaj uspe.

Vsa leta srečevanja na tem mestu je z nami Obrtniški mešani pevski zbor Notranjska. Vedno se na povabilo z veseljem odzove. Vendar pa zbor ne sodeluje samo na slovesnosti tukaj na Cesarskem vrhu. S svojim petje bogati tudi mnoge že tradicionalne prireditve združenja VSO: maše v stolnici in slovesnosti pri spomeniku padlim v vojni za Slovenijo in še bi lahko naštevali. V sredo je zbor v ljubljanski stolnici ob slovesnosti v zahvalo za konec oboroženih spopadov iz rok predsednika združenja VSO gospoda Lojzeta Peterleta prejel posebno priznanje za dolgoletno sodelovanje na prireditvah VSO. Mislim, da jim lahko namenimo en velik aplavz.

Ker smo zelo blizu rojstnemu kraju našega velikega umetnika Ivana Cankarja, pravzaprav stojimo že na območju vrhniške občine, ne moremo mimo tega, da ga ne bi omenili. V pripovedki Kurent govori, kako je Bog ob stvarjenju sveta trosil lepote po naši zemeljski obli. Nazadnje mu je ostalo polno perišče lepote; razsul jo je na vse štiri strani, od štajerskih goric do strme tržaške obale ter od Triglava do Gorjancev in rekel: veseli ljudje bodo živeli tod; pesem bo njih jezik in njih pesem bo vriskanje! Skladatelj Janez Kranjc si je sposodil te njegove besede, jih uglasbil, Notranjci pa so temu njegovemu delu vdahnili dušo in želijo z nami deliti prijetna domovinska čustva, ki se jim porajajo ob petju te skladbe.

Zbor notranjska zapel pesem: veseli ljudje bodo živeli tod
Odhod k pomniku padlim, sprevod pospremil Logaški trobilci pod vodstvom g. Roberta Albrehta s skladbo Marija skoz življenje

Tako dragi obiskovalci, na vrsti je še zadnje dejanje današnje slovesnosti. G. Borut Pahor bo k spominskemu obeležju položil cvetje v čast in zahvalo Miroslavu in Antonu, ki sta domovini dala tisto, kar človek lahko največ da – svoje življenje. Prosim, da se delegacija, praporščaki veteranskih društev in svojci umrlih pripravijo, da se v sprevodu odpravijo do spominskega znamenja.
Logaški trobilci pod vodstvom g. Roberta Albrehta, so sprevod pospremili s skladbo Marija skoz življenje, Ignacij Hladnik!

Ostale obiskovalce pa prosim, da na svojih mestih v tišini počakate na vrnitev delegacije

Odhod k pomniku padlim, sprevod pospremil Logaški trobilci pod vodstvom g. Roberta Albrehta s skladbo Marija skoz življenje
Poklon pri pomniku za umrla Anton Žakelj in Miroslav Moljk

Hvala vsem, ki ste se danes zbrali tukaj. Hvala, ker cenite , da je naša domovina Slovenija tudi samostojna neodvisna država in hvala, ker ohranjate spomin na žrtve osamosvojitvene vojne. Vabim vas, da se drugo leto spet srečamo.
Hvala vsem, ki ste pomagali pri organizaciji in izvedbi slovesnosti. Sedaj pa se še malo zadržimo ob dobri hrani in pijači in si ob druženju izmenjajmo vtise današnjega dne.

Srečno draga Slovenija.

Vsi posnetki na YouTube
Galerija slik