25 let Župnijske Karitas Rovte 1. 6. 2019

Galerija slik

Prikaz dela 25 let Župnijske Karitas Rovte

Mašo vodil nadškof msgr. Stanislav Zore uvodni nagovor Janez Petrič

Homilija nadškof msgr. Stanislav Zore

Prošnje za vse potrebe in za uspešno delovanje Karitas

Nagovor Oče Naš in podelitev miru

Zahvala, povabilo na slovesnost in zaključek maše

Vsak človek ima trojne prijatelje:
Prvo je posvetno blago,
Drugo je sorodstvo,
Tretje pa kreposti in dobra dela.

Kadar je treba v večnost iti,
ga prvo zapusti,
drugi ga do groba spremijo,
le tretji gredo z njim.

Naša Župnijsko Karitas je bila ustanovljena leta 1994. Prehajamo v 26 leto delovanja. Naše delo je bolj ali manj enako vsem Župnijskim Karitas na podeželju, vendar ima vsaka svojo posebnost. Naša je mogoče v tem, da imamotudi kar nekaj aktivnih moških članov.
Delovanje se je začelo z romanjem bolnih in ostarelih na Brezje. Potem pa smo počasi začeli delovati na več področjih. Najprej pa je bilo na vrsti izobraževanje na Škofijski Karitas, saj smo tam dobili prve smernice, največ od gospe doktor Metke Klevišar, Lepa hvala ji.
Vse skozi je dobro sodelovanje s Škofijsko in Slovensko Karitas. Lepo je sodelovanje z vsemi sosednjimi Župnijskimi Karitas. Veliko skrbimo za izobraževanje in duhovno pomoč. Tako se redno udeležujemo vseh izobraževanj in duhovnih obnov, tudi v lastni izvedbi. Letos smo bili na Solčavi, kjer nas je gospod pater dr.KarelGeržan obdaroval s polno mero optimizma in veselja, ki smo ga še kako potrebni pri naših vsakdanjih dejavnostih.
Sodelujemo z vsemi organizacijami v kraju (Krajevna skupnost, gasilci, športno društvo, ..) in zelo zgledno z osnovno šolo in vrtcem.
Delujemo v okviru ŽPS. Poleg pomoči, v obliki plačila položnic, delitvi hrane, razne fizične pomoči, zbiralnih akcij in obiskov za rojstne dneve, ter voščilom za praznike imamo tudi nekaj rednih letnih dogajanj:
Organizacija romanjana vseslovensko srečanje bolnih in invalidov tretjo soboto v juniju k Mariji pomagaj na Brezje
Zadnjo nedeljo v avgustu srečanje bolnih, invalidov in ostarelih v farni cerkvinajprej z sveto mašo in v nadaljevanju z srečanjem in manjšo pogostitvijo v spodnjih prostorih Župnišča.
Prvo nedeljo v novembru dobrodelni koncert in prvi ponedeljek v novembru zbiranje poljskih pridelkov za duhovniški dom v Ljubljani.
Obdarovanje in obiski bolnih in duševno prizadeti otrok in ostarelih pred Božičem in za Veliko Noč.
Za brezplačno izposojo imamo na voljo bolniške postelje, invalidske vozičke, toaletne stole.
Povprečno na dva meseca se srečujemo na rednih srečanjih kjer preverimo prehojeno pot in pripravimo dejavnosti za naslednja dva.
Pomagali smo tudi izven naše fare in imeli kar nekaj dobrodelnih akcij, naj omenim Drežniške ravne, kjer smo družini pomagali po potresu do celotnega ostrešja nove stanovanjske hiše in oken, plazu v Logu pod Mangartom, kjer smo 4 družinam finančno pomagali, pomoč bolniški župniji, Domu Marije in Marte v Logatcu, Domu Bratstva invalidov na Zaplani, v poplavah v Železnikih, na Kamniškem, pomoč prizadetim ob povodnji v Bosni in Srbiji smo zbrali polen kombi raznega potrebnega materiala. Pomoč v potrebščinah in oblačilih za center na Vrhniki v času zadnje begunske krize.
Že 15 let zbiramo poljske pridelke za duhovniški dom v Ljubljani .
Pripravili smo do sedaj 23 dobrodelnih koncertov, da dobimo sredstva za pomoč . Učenci osnovne šole s pomočjo mentorice izdelujejo voščilnice za Božične in Velikonočne praznike. Hvala jim.
Vzorno je tudi sodelovanje z Občino Logatec, gospodom županom in Centrom za socialno delo .
Lastnih prostorov, kjer bi imeli lahko urejene stvari za delovanje, do sedaj še nismo imeli, ampak smo gostovali doma pri našem dosedanjem tajniku gospodu Hieronimu Kavčič in v večnamenskih prostorih župnišča. Vendar se nam sedaj z obnovo župnišča končno kažejjo tudi možnosti za lastne prostore.

Vsem še enkrat hvala za vse ure, ki smo jih skupaj žrtvovali za pomoč ljudem.
Hvala vsem vam, ki ste se našega današnjega praznovanja udeležili in nam s tem dali nov zagon za naprej.
Res prisrčna Hvala našemu gospodu župniku Janezu Petriču, ki nas vse skozi pri našem delu podpira in nam daje tudi svobodno pot. Bog mu nakloni zdravja in moči, da bi še naprej mogel delovati med nami.

Župnijska Karita Rovte
Hieronim Kavčič / Jože Cigale

Prikaz dela 25 let Župnijske Karitas Rovte

Slovesnost za začetek zapela vokalna skupina Rozalije
in Oris dela Župnijske Karitas Rovte skozi čas

Slovesnost Nagogovori

Molitev pred pogodtitvijo

Galerija slik