Blagoslov slovenske zastave Rovte 26. 12. 2018

Dan Samostojnosti in enotnosti

God prvega mučenca svetega Štefana in dan samostojnosti in enotnosti
Domači župnik Janez Petrič. uvodni nagovor,  blagoslov soli in slovenske zastave ki bo plapolala na Lešah

Sv. Štefan je bil eden izmed prvih sedmih diakonov, ki so jih posvetili apostoli. Skrbeli so za vdove, sirote in cerkveno premoženje. Bil je mlad, goreč in neustrašen. Delal med ljudstvom čudeže , pa tudi odločno povedal trdovratnim Judom, da se bo stara po Mojzesu vpeljana božja služba, umaknila Jezusovi Cerkvi.

God sv. Štefana in praznik samostojnosti in enotnosti se tako lepo dopolnjujeta. Leta 1990 je bilo potrebno z plebiscitarno večino povedati , da se bo stara totalitarna država morala umakniti novi svobodni in demokratični Sloveniji.

Modrosti, ki je govorila iz Štefana niso mogli ustaviti. Zato so naščuvali može, da so krivo pričali zoper njega. Tudi v naši zgodovini so oblasti željni boljševiki naščuvali može, da so krivo pričali in obsojali nedolžne. Tudi oni so mučeniško umirali z besedami sv. Štefana: Gospod ne prištevaj jim tega greha. Kri mučencev je seme novih kristjanov. Jezusova Cerkev ima za svoj simbol križ. Slovenski narod pa ima za svoj simbol zastavo, ki je šest mesecev po plebiscitu, kot taka, prvič zaplapolala pred parlamentom.

Pripravimo svoja srca na daritev te svete maše, da bo namen blagoslova simbola naše slovenske države, dosegel svoj namen, da bomo z njim kot Slovenci in vsi njeni državljani, še bolj povezani v delovanju za mir in skupno dobro.

Pridiga  Janez Petrič

Prošnje za praznik svetega Štefana, za domovino. …, 

V težkih časih druge svetovne vojne so se v Rovtah poenotili in naredili nekaj enkratnega. 5. novembra 1944 so blagoslovili kapelo, kot spomenik vsem umrlim v prvi in do takrat znanim žrtvam druge svetovne vojne. Niso jih delili na vaše in naše. Tako enotni, kot narod smo bili tudi konec leta 1990 na plebiscitu. V spomin na 26. december 1990 bo na Lešah plapolala slovenska zastava, ki smo jo danes blagoslovili. Da pa na Lešah nebo visel le kos blaga, si v znamenju miru in sprave podajmo roke.

Zaključni blagoslov

Med nami lepo pozdravljam spoštovane:

* gospoda župnika Janeza Petrič.

* Predsednika SLS g. Marjana Podobnik

* Župana gospoda Berta Menard,

* Predsednik KS Rovte g. Viktorja Trček.

* Poslance DZ in ostale predstavnike družbenopolitičnega življenja.

* Krajane Rovt in vse ,ki ste od blizu in daleč prišli na naše srečanje.

Življenja pota so različna vsakega od nas
Naj s pesmijo se našo vsaj za hip ustavi čas
Stopimo skupaj složno in zapojmo hvalnico
Na čast lepotam, ki krasijo nam slovenijo
Za rodno grudo vekomaj naj bije nam srce
Saj domovina ena sama je.

“Mati domovina” je naslov pesmi pisca teh vrstic g. Toneta Krkoviča. Mnogo je bilo poetov, ki so peli hvalnico od Boga danemu raju pod Triglavom. Veliko knjig napisanih o lepoti naše domovine. Vendar popisan list papirja nima nobene vrednosti, če domovine ne nosimo v svojem srcu.

Slovesnost povezovala Helena Rupnik

Slovenska himna in kratek nagovor Berto Menard, župan občina Logatec

V svetu živijo mnogi narodi, ki so večji, številčnejši pa vendar nimajo svoje države. Po svetu hodijo razseljeni ljudje, ki so svojo domovino izgubili ali so jo morali zaradi človeške sebičnosti zapustiti. Mi jo imamo in se zavedamo koliko truda in žrtev je bilo potrebnih za to. Kako pa mladi razumejo pojem domovine? Matevž Lukan nam bo zaupal svoj pogled nanjo.

Matevž Lukan mladi o domovini

Mnogokrat slišimo kako je naša država še mlada. To se največkrat sliši, kadar se za morebitne neuspehe skuša opravičevati naše neodgovorno delo. Vendar če pogledamo v zgodovino zadnjih sto let vidimo. Samo na območju Rovt se je v tem času zamenjalo šest različnih držav. Le ena je trajala dlje kot je sedaj stara naša. Nobena pa ni bila zares naša. Vse so se rojevale in umirale z prelivanjem krvi v vojnah. Tudi rojstvo današnje je terjalo žrtve. Spomnimo se danes umrlih v vojni za Slovenijo in jim obljubimo, da niso umrli zaman. Ne bom čakali kaj bo domovina naredila za nas. Mi ji bomo pomagali, da bo lahko dobra mati vsem.

Hvaležni smo lahko Bogu, da smo imeli v obdobju padca železne zavese, v ključnem času slovenske pomladi pogumne ljudi na pravih mesti. Poleg dr. Jožeta Pučnika, Ivana Omana, Janeza Janše, Igorja Bavčarja, Lojzeta Peterleta, Toneta Krkoviča in številnih drugih takrat mladih željnih sprememb. Član takratne prve demokratične izvoljene skupščine je bil tudi g. Marjan Podobnik, ki je danes z nami.

Slavnostni nagovor predsednik SLS Marjan Podobnik

Pri takšnih prireditvah se nam zdi še posebej pomembno sodelovanje z mladimi. Zato smo veseli, da danes lahko sodelujemo z našo osnovno šolo Rovte. Otroški zborček nam bo zapel pesem pod naslovom V Rovtah.

Preden gasilci prostovoljnega gasilskega društva Rovte, prevzamejo zastavo in jo med zadnjo pesmijo ponesejo na Leše, velja povedati še nekaj besed v zahvalo.

Da se je zastava na Lešah po zgledu drugih krajev po Sloveniji zgodila, je nekdo moral dati idejo. Taka ideja je na OO VSO Logatec prišla od člana Jožeta Arhar. Z žal pokojnim Francijem Založnikom smo si ogledali primerno mesto na Lešah. Franci je bil že poln idej kako bo uredil tudi okolico, da bo prijazna obiskovalcem. Zelo ga bomo pogrešali. Združenje VSO žal ne premore lastnih sredstev za nakup zastave in droga. Zato smo se obrnili na KS Rovte in se ji ob tej priliki lepo zahvaljujemo, da je prevzela financiranje. Zahvala velja Silvu in Renati Logar za soglasje , da stoji drog na njunem zemljišču. Vsa ostala dela pa smo naredili prostovoljno člani in nečlani združenja. Naj nam v naprej oprostijo če bomo med naštetim koga pozabili. Arhar Jože,Miha, Prosen Marjan,Ivan, Založni David, Skvarča Niko, Logar Janko, Trček Viktor, Leskovec Jože

Hvala tudi za današnjo slovesnost.

* Zahvala g. župniku Janezu Petriču, da je z odobravanjem sprejel našo idejo za blagoslov in maševanje danes.

* Hvala MCPZ Rovte pod vodstvom Janeza Trevna , organistki Metki Jereb in Robertu Albreht na trobenti.

* Hvala učencem OŠ Rovte in njenim mentorjem.

* Hvala članom gasilskega društva Rovte , ki so nalogo prenosa in dviga prevzeli resno in odgovorno, kot to znajo samo gasilci.

* Hvala vam dragi obiskovalci, da ste si vzeli čas in trenutke delili z nami. Bog vas živi.

Posnetki na Youtube

Galerija slik