Vabilo 70-let spominske kapelice

SPOMINSKA SLOVESNOST V ROVTAH

Spominski odbor farnih spominskih plošč župnije Rovte in Krajevna skupnost Rovte vabita v nedeljo 24. avgusta 2014 ob 15. uri v Rovte nad Logatcem, kjer bo spominska slovesnost s tremi glavnimi poudarki:

– 100 let od pričetka 1. svetovne vojne
– 70 letnica postavitve spominske kapelice Matere božje vsem padlim v vojnah
– Evropski dan spomina žrtev totalitarnih sistemov

Slovesnost se bo pričela ob 15. uri s sveto mašo, ki jo ob somaševanju drugih duhovnikov vodil naš rojak, šentjernejski dekan, msgr. gospod Anton Trpin.

Po maši bo kulturni program, pri katerem bodo sodelovali trobilci, Domoljubni zbor, solist Jože Oblak ter govorniki: glavna govornica na spominski slovesnosti bo dr. Andreja Valič Zver, direktorica Študijskega centra za narodno spravo.
Nekaj besed nam bosta spregovorila tudi župan občine Logatec, g. Berto Menard, ter predsednik Nove Slovenske zaveze, g. Peter Sušnik.
S svojo prisotnostjo pa nas bo počastil tudi ameriški veleposlanik v Republiki Sloveniji, g. Joseph A. Mussomeli.

Iz časa otvoritve spominske kapelice (5. november 1944) je še ohranjenih nekaj fotografij, originalni načrti za spominsko kapelico, ki jih je izdelal Jože Kapus, ter še nekateri drugi dokumenti Vse to si bo mogoče ogledati na priložnostni razstavi, ki bo odprta v rovtarskem župnišču sočasno s slovesnostjo in to že od 10. ure dalje.