Ostala oznanila

* 11. februarja obhajamo god Lurške Matere božje in svetovni dan bolnikov. Za ta dan je papež Frančišek napisal posebno poslanico, za 27. svetovni dan bolnikov 2019 z naslovom: »Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte«.(Mt 10,8) Pismo bolnikom ob svetovnem dnevu bolnikov za župnije pa je napisal msgr. Jože Pribožič, župnik v Šoštanju in ga bomo ta dan brali pri maši. Osrednja slovesnost bo v narodnem svetišču Marije Pomagaj na Brezjah v ponedeljek 11. februarja ob 10 uri. Vodil jo bo ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik.
Svetovni dan bolnikov naj zaznamuje naša večja pozornost do bolnikov in trpečih, spomnimo pa se tudi vseh zaposlenih v zdravstvu pa drugih ustanovah, ki pomagajo lajšati bolezen in trpljenje.

* Škofijska klasična gimnazija in Jegličev dijaški dom v Šentvidu nad Ljubljano vabita osmošolce in devetošolce na informativna dneva v petek 15. februarja ob 9h in ob 15h in v soboto, 16. februarja 2019, ob 9h. Vabljeni vsi, ki se odločate o vpisu na srednje šole in imate med možnimi izbirami tudi katoliško šolo.

* V petek 15. februarja bo v veroučni učilnici srečanje za devetarje, srednješolce in študente z gostoma iz zavoda Živim. Tema srečanja je: Teorija telasa.

* Župnijska Karitas Dolnji Logatec pripravlja dobrodelni koncert z geslom »dva novčiča« upanja, 17.2.2019 ob 16 uri v Jožefovi dvorani doma Marije in Marte v Logatcu.
Koncert bo imel pester program z nastopajočimi, ki že komaj čakajo da vas pobožajo s svojimi melodijami. Vzemite si čas in si polepšajte turobne zimske dneve z obiskom tega koncerta in obenem prispevajte za tiste, ki najbolj potrebujejo pomoč.
Vstopnice po 8 eur so na voljo pri članih Karitasa, ter uro pred koncertom.
Lepo vabljeni!

Župnijska Karitas Dolnji Logatec pripravlja dobrodelni koncert z geslom »dva novčiča« upanja, 17.2.2019 ob 16 uri v Jožefovi dvorani doma Marije in Marte v Logatcu.

* V sredo 20. 2. ob 19h je srečanje za člane ŽPS v veroučni učilnici. Tema srečanja za februar: Poklicani k vzajemnemu sodelovanju in služenju, Priročnik za ŽPS, str. 22.

* V čadu od 25. 2. do 2. 3. zardi počitnic ni verouka.

* Za prvi petek v mesecu marca (1. 3.) bom v dopoldanskem času obiskal in obhajal bolne in starejše po domovih. Po večerni maši bomo zmolili litanije Srca Jezusovega in posvetilno molitev, ter prejeli blagoslov z Najsvetejšim.

* V soboto 2. marca 2019, bo v Zavodu Svetega Stanislava srečanje vseh ključarjev ljubljanske nadškofije, ki bo potekalo od 9. do 12. ure. Na njem bo govora tudi o pristojnostih in odgovornosti ključarja. Zaradi lažje organizacije se prijavite na Pastoralno službo tel: 01 234 26 40 tajniku SPS-ja Igorju Dolinšku.

* V torek 5. 3. je srečanje zakonske skupine. Dobimo se ob 20h v župnišču.


Postna postava za leto 2019

Cerkev za postni čas določa tudi posebne oblike spokornosti.

Strogi post je na pepelnično sredo (letos 6. marec) in na Velikonočni petek (letos 19. april). Ta dva dneva se le enkrat na dan do sitega najemo in se zdržimo mesnih jedi. Strogi post veže od izpolnjenega 18. leta do začetka 60. leta.

Samo zdržek od mesnih jedi je na vse petke v letu. Zunaj postnega časa smemo zdržek od mesnih jedi zamenjati s kakim drugim dobrim delom pokore ali ljubezni do bližnjega. Zdržek od mesnih jedi veže vernike od izpolnjenega 14. leta.

Kadar je praznik na petek (cerkveni ali državni), ali je kakšna slovesnost v družini (poroka, pogreb), post in zdržek odpadeta.

Za duhovnike, redovnike, redovnice, ki se hranijo doma, ne velja olajšava za petke zunaj postnega časa.


* V sredo je Pepelnica (6. 3.), začetek postnega časa, v katerem se pripravljamo duhovno na največji praznik Krščanstva, na Jezusovo vstajenje, Veliko noč.
Ta dan je strogi post in zdržek.
Liturgična barva je vijolična, kar pomeni zaupanje in resnost v pripravi. Berila in evangeliji se berejo iz liturgične knjige: Berila in evangelije za delavnike 1.
Besede Aleluja ne molimo do velikonočne vigilije.
Pri mašah v postu se pojejo postne pesmi.
V začetku maše skupno kesanje odpade. Med mašo po pridigi je blagoslov pepela in spokorni obred pepelenja.

* Vsak postni petek bomo pred mašo zmolili spokorno molitev križevega pota, ob nedeljah bo križev pot v cerkvi ob 14h.


* Otroci ali veroučenci, ki bi radi postali ministranti, se prijavite župniku.

* Vsak četrtek je pol ure pred večerno mašo molitev pred Najsvetejšim.

* Redna srečanja Prenove v Duhu v Logatcu so vsak torek po večerni maši v kapeli doma Marije in Marte.


 

Župnijska Karitas Rovte obvešča, da se lahko dobi rabljena oblačila in čevlje v skupnem skladišču Rdečega Križa in Karitas v kleti nove Občine, Tržaška 50a, vsako sredo med 15h in 17h.